Etusivu/frontpage Kasvattajat/breeders Marsut/cavies Myynnissä/for sale Marsu infoa/cavy info facebook

Mitä värejä kasvatamme, entä valitsisinko uroksen vai naaraan?

Monesti tulee kyselyitä sen värisistä marsuista mitä meiltä ei löydy ja ostajan on vaikea tietää minkä luontoisia marsut ovat. Toki marsut ovat yksilöitä ja samasta rodustakin voi löytyä erinluontoisia yksilöitä, mutta tällä sivulla kerrotaan minkälaisia marsuja meille syntyy ja millaisia nämä ovat yleensä luonteelaan. Ja kuinka useasti näitä meille syntyy.  Jokainen syntyvä poikanen ei ole automaattisesti näyttelyiden ulkomuotoluokkaan sopiva, vaikka se olisikin puhdasrotuinen. Jos olet kiinnostunut näyttelytasoisesta, siitä on parempi kertoa marsua kysellessä. Poikasia käsitellään päivittäin, kun ovat pieniä, mutta yleensä luonne alkaa enemmän näkyä vasta, kun muuttavat uusiin koteihin, koska kun poikanen on luovutusikäinen, se on 5-6viikkoa ja viettänyt siihen asti suurimman osan ajasta emon tissillä, joten käsittely ajatkin ovat tähän asti hyvin lyhyitä. Jos haluat valmiiksi täysin käsittelyyn tottunutta marsua, jonka luonne on selvillä silloin on parempi kysellä aikuista marsua. 

Väri: PEW = Pink eyed white = punasilmäinen valkoinen 

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne: Luonteeltaan yleensä helppoja käsitellä, rohkeita, ihmisystävällisiä, laumassa muun rotuisten kanssa pomottavaa sorttia ja yleensä ovat aina pomoja. Ovat yleensä jo luovutusikäisinä helppoja käsitellä (vaikka toki ei vielä niin kesyjä mitä aikuisena) ja soveltuvatkin erinomaisesti esim. ensimmäisiksi marsuiksi.

Näyttelyt: Jos haaveilet näyttelymarsua valkoisemme yleensä menestyvät parhaiten kasvattamistamme roduista ja näitä syntyy useimmiten myös semmosia jotka soveltuvat ulkomuotoluokkaan. (Tästä huolimatta näitä myydään myös pelkästään lemmikiksikkin ei näyttelyistä kiinnostuneille.)

Syntyy ympärivuoden  näitä syntyy eniten.

Naaraat 60-70, 80e parhaat näyttely marsut, urokset 50e.  

Väri: DEW = Dark eyed white = tummasilmäinen valkoinen (silmistä voi kuultaa hieman punaista, vaikka ovatkin tummat)

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne: Muuten samanlaisia kuin PEW:it mutta osa ehkä hieman arempia vanhemmista riippuen. Mutta yleensä mukavia käsitellä ja tottuvat nopeasti uuteen kotiin, vaikka ehkä omistajaan tottumisessa menee aavistuksen kauemmin mitä PEWeillä.

Näyttelyt: haasteena silmien tummuus ja näyttelytasoisia dewejä syntyy parikertaa vuodessa.

Syntyy: parikertaa vuodessa

Naaraat 70e urokset 60e. 

Väri: Cream

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne: Sama kuin Pewillä

Syntyy: ympärivuoden, mutta yleensä aika vähäisissä määrin ja naaraita tulee myyntiin vuodessa muutamia. Näyttelytasoisia naaraita harvoin.

Naaraat 70/80e urokset 60e. 80e näyttelytasoiset naaraat, 70e näyttelytasoiset urokset

Väri: Buff

Rotu: Sileäkarvainen, Self

Luonne:  Luonteeltaan yleensä helppoja käsitellä, leppoisia, ihmisystävällisiä, eivät yleensä  niin rohkeita mitä PEWit ja Creamet.  Ovat yleensä jo luovutusikäisinä helppoja käsitellä (vaikka toki ei vielä niin kesyjä mitä aikuisena) ja soveltuvatkin erinomaisesti esim. ensimmäisiksi marsuiksi.

Näyttelyt: Silloin tällöin näyttelyttasoisia. Näyttelytasoisia naaraita etsii uutta kotia aika harvoin.

Syntyy: kolme-neljä kertaa vuodessa.

Naaraat 70e urokset 60e. 

Väri: Buff roan (valkoisia karvoja buff värin seassa)

Rotu: Sileäkarvainen, nonself

Luonne:  sama kuin buffilla

Näyttelyt: Todella harvoin ulkomuotoluokkaan sopivia, yleensä pet-tasoisia

Syntyy: pari kertaa vuodessa.

Naaraat 70e urokset 60e. 

 

Väri: Buff, Cream, PEW, DEW

Rotu: Englannin crest (rusetti päässä)

Luonne: Sama kuin sileäkarvaisilla kyseisissä väreissä

Näyttelyt: PEW:t hienoimpia ulkomuotoluokkaan, niitä syntyy eniten. 

Syntyy: Muutaman kerran vuodessa

Hinnoittelu perusvärin mukaan

Väri: Black California useissa eri pohjaväreissä golden, buff, cream ja white, uusirotu, joka tuotu eurooppaan perusta 3-vuotta sitten. 

Rotu: Nonself, ja nonself englannin crest tai american crest

Luonne: Yritämme kokoajan jalostaa luonnetta rauhallisemmaksi, mutta osa voi olla vielä vähän säikkyjä ja ei niin kesyjä, mitä esim. punasilmäiset valkoiset. Joten sen takia suosittelemme kaveriksi esimerkiksi valkoista. Seuraava sukupolvi on taas rauhallisempi, mitä nämä edelliset. 

Näyttelyt: Tällähetkellä ei standardissa, näyttelytasoisuuden näkee vasta n. puolenvuoden iässä, kun kuvio on kehittynyt kunnolla, joten luovutusikäisestä ei voi tietää onko näyttelytasoinen.

Syntyy: Vielä vähissä määrin. Yksiväriseen yhdistettäessä 50% saa kuvion, joten voi olla poikueita joille ei tule kuviota ollenkaan. Kuvion tulon näkee viimeistään 6viikon iässä, poikaset syntyy ilman kuviota ja se kehittyy pikkuhiljaa. 

California väriset urokset 70-80e ,  California naaraat 80-100e

Väri: Chocolate California useissa eri pohjaväreissä golden, buff, cream ja white, uusirotu, joka tuotu eurooppaan perusta 3-vuotta sitten. 

Rotu: Nonself, ja nonself englannin crest tai american crest

Luonne, näyttelyt, syntyy: sama kuin yllä

California väriset urokset 70-80e ,  California naaraat 80-100e

Väri: Useita

Rotu: Curly

Luonne: Curlyista saa kivoja lemmikkejä, mutta eivät ole läheskään niin sosiaalisia mitä sileäkarvaiset. Uuteen kotiin tottuminen vie huomattavasti enemmän aikaa ja että tottuvat yhtä kivoiksi sylitellä kuin sileäkarvaiset, siihen menee n. puolivuotta. Tosin on yksilöitä, jotka eivät välitä sylittelystä ollenkaan ja sitten on yksilöitä, jotka ovat luonteeltaan yhtä siliteltäviä kuin sileäkarvaiset. Eivät ole yhtä helppoja käsitellä poikasena mitä sileäkarvaiset. Suosittelen curlyn ottajille kaveriksi sileäkarvaista, jotta toinen marsuista olisi vähän rohkeampi ja helpompi sylitellä. 

Näyttelyt: Tällähetkellä ei standardissa, näyttelytasoisuuden näkee vasta n. puolenvuoden iässä. Näyttelytasoisia syntyy aika harvassa. Turkinpituuden kehitystä on vaikea nähdä luovutusikäiseltä poikaselta.

Syntyy: luultavasti kasvatus loppunut

Curly uros 60e, curly naaras 70e

(luultavasti curly kasvatus päättynyt)

 

 

Muita hyvin satunnaisesti: golden, lemon, saffron, lunkarya

www.marsula.net