Etusivu/frontpage Kasvattajat/breeders Marsut/cavies Myynnissä/for sale Marsu infoa/cavy info facebook

CaliforniatTämän hetken melkeinpä trendiroduksi ovat nousseet california-kuvioiset marsut. Näillä marsuilla perusvärinä on punaisen sarjan väri ja mustan sarjan värinen kuono-osa, korvat ja jalat. Ennen Euroopassa vastaalla kuviolla tunnettiin vain himalaya marsut, mutta näiden perusväri on aina valkoinen punaisilla silmillä. California marsuilla taas perusväri voi olla golden, red, saffron, buff, lemon, cream ja d.e.white. Näiden lisäksi myös agouti ja argente. Kuvion väri määräytyy silmänvärilokuksen (p-lokus) ja mustalokuksen (B-lokus) mukaan. Kuvio väri voi olla black, lilac, grey, chocolate ja beige. Myös carob ja blue ovat mahdollisia.

Kuvion historiaa

Muutama vuosi sitten marsufoorumeilla levisi kuvia Etelä-Amerikkalaisista cuy marsuista joilla oli california kuvio. Näiden kaunista kuviota ihailtiin kovasti ja mietittiin miten se on mahdollista. Itsekin unelmoin, että toivottavasti joku päivä voisin omistaa tuommoisen marsun. Vuonna 2012 Saksalainen Van-Barnim kasvattaja toi california marsut Eurooppaan Perusta. Marsut olivat cuy-marsuja ja hän risteytti niitä normaalikokoisiin marsuihin. Tänä päivänä california kuviota löytyy kaikissa punaisen sarjan väreissä ja jo useilla roduilla. Itse olen nähnyt kuviota sileäkarvaisilla, crestillisillä, abessiinialaisilla, rexeillä ja jopa pitkäkarvaisilla. Kuvion suosio on ollut valtavaa ja kasvattajat ympäri Euroopan ovat innostuneet siitä.

Kuvion periytyminen

California kuvio tunnetaan tänä päivänä geneettisesti kirjaimella K. Se periytyy dominoivasti ja heterotsygoottina eli yhtenä kappaleena aiheuttaa halutunlaisen california kuvion. Homotsygootti kalifornia KK, jolla on california kuvion geenit molemmilta vanhemmalta, on yleensä ylikuvioitunut. Tällähetekellä tälle kuviolle mietitään jopa kokonaan omaa nimeä ja tuomarinohjetta. Joskus nämä marsut ovat melkein mustia, mutta yleensä niillä on vaan liian iso maski verrattuna californian tuomarinohjeeseen. Tämän hetken tietojen mukaan näyttelytasoisilla californioilla onkin vain 1 kappale california kuvion aiheuttamaa geeniä. Siksi kirjoitan, että tämän hetken tietojen mukaan, koska nämä tiedot ovat tällä hetkellä pääasiassa mustien ja suklaa californioiden kasvatuksesta ja lähes aina mustat KK californiat ovat liian ylikuvioituneita näyttelyihin. Voi olla, että esim. beigen tai muun hitaammin kehittyvän kuvion kanssa, siitä onkin hyötyä. Vain aika näyttää mitä tästä kuviosta vielä opitaan eri värien kasvatuksen kanssa. Kuvion kehittymisvauhtiin ja kuvion kokoon vaikuttaa luultavasti tuntemattomat säätelytekijät.

Californioiden nimeäminen

Ensimmäisenä tulee perusväri, koska sitä on eniten. Sen jälkeen tulee california, jonka jälkeen tulee kuvioväri
Esimerkiksi:
(nonself) buff california chocolate
am. crest goldenagouti california black

Kuvion kasvatus ja genetiikka

Tällähetkellä monet kasvattajat kasvattavat california kuviota pääasiassa yksiväristen marsujen kanssa (tai rodun johon ovat sen risteyttäneet). Koska yksi kappale K-geeniä riittää kuvion muodustumiseen. Selfin kanssa kasvattamiseen liittyy myös muita syitä, tällä tavoin halutaan parantaa marsujen luonnetta. Cuy-marsut, joista californiat polveutuvat eivät ole kasvatettu lemmikkimarsuiksi ja siksi niiden luonne ei välttämättä ole aina parhaasta päästä lemmikkiominaisuuksiltaan. California marsut ovat cuylle vielä suhteellisen läheistä sukua. Lisäksi cuy-marsuilla esiintyy ylimääräisiä kynsiä, turkkivirheitä ja Euroopassa olevat californiat ovat polveutuneet vain muutamasta marsusta, jonka takia yksivärisen marsun kanssa kasvattaminen tuo niille monia positiivisia ominaisuuksia. Minulle itselleni luonne on ollut yksi tärkeä tekijä ja huomaan, että uusin sukupolvi on jo hyvin paljon yksiväristeni kaltainen luonteen perusteella. Lisäksi jokaisen sukupolven jälkeen ne ovat astetta puhtaampia linjoiltaan. Omien californioiden sukutaulusta löytyy cuyn lisäksi myös rexiä.

Risteyttämällä california kuvioisen Kk marsun yksiväriseen, syntyy 50% california kuviolla olevia poikasia ja 50% yksivärisiä poikasia. Risteyttämällä Kk californian toiseen Kk californiaan syntyy 25% homotsygootteja KK californioita (jotka mahdollisesti ylikuvioituneita), 50% Kk californioita ja 25% yksivärisiä. Homotsygootin KK californian yhdistettäessä yksiväriseen kk marsuun 100% syntyvistä poikasista on Kk-californoita.

Yksivärisen marsun väri california-kasvatuksessa riippuu siitä mitä väriä haluaa kasvattaa. Rekisteriin menee marsut, jotka ovat syntyneet sallittavista yhdistelmistä väri- ja rotusäännön mukaan. Esimerkiksi värisäännön mukaan buff ja cream värisiä marsuja saa kasvattaa keskenään. Californian kanssa se tarkoittaa sitä, että voit astuttaa buff californian yksivärisellä cream marsulla.

Kuvion kehittyminen

California poikaset syntyvät yksivärisinä. California blackin tassunpohjat alkavat monesti sinertämään ensimmäisinä päivinä, mutta joillakin kuvio kehittyy hitaammin ja tassut voivat muuttaa väriä vasta huomattavasti myöhemmin. Saattaa olla, että joidenkin poikasten kohdalla pystyy sanomaan vasta 2-kuukauden iässä kehittyykö niille california kuviota. Tähän vaikuttaa myös marsun perusväri ja kuvioväri, vaaleilta väreiltä kuvion kehittymisen huomaa huomattavasti nopeammin, kuin esimerkiksi redeiltä. Chocolate, beige, ja lilac kuvioiduilla californioilla kuvioväri voi tulla esiin vasta 1,5-3 kuukauden ikäisenä. California poikasilla pigmentin tummuminen voi myös alkaa hyvin eri aikaan. Poikueessa voi olla sekä californiaa blackia, että california chocolatea. Yksivärisillä B-geenin omaavilla (mustaa pigmenttiä aiheuttavan geenin) voi pigmentit tummua samallailla kuin california chocolatella ja voi olla, ettei poikasten kuviosta pysty sanomaan ennen parin kuukauden ikää. Tämmöisiä marsuja voi syntyä esimerkiksi yhdistämällä california blakcin, joka kantaa b-geeniä (chocolate geeni) self buff väriseen marsun.

Olen kasvattanut maailmaan n.10 california poikuetta. Osassa poikueita ei ole ollut yhtään californiaa. Ne poikaset joilta tassut ovat alkaneet sinertämään 1-7 päivän ikäisenä, on kehittynyt california kuvio. Välillä myös niistä epävarmoista saattaa kehittyä californioita. Samoin joistain suklaista pystyy arvelemaan 2-3 viikon iässä, että niistä kehittyy californioita. Pienestä poikueesta, jossa ei ole vertailukohteita, on välillä vaikea kertoa, onko siellä californioita vai ei. Joskus on vaikea sanoa, onko poikasella vain tummat pigmentit vai tulossa oleva california kuvio. Varmasti kuvion pystyy sanomaan vasta 7-8viikon iässä, kun poikaselle alkaa tulemaan erivärisiä karvoja, tätä ennen, ei voi olla täysin varma. Vaaleilta väreiltä kuvion tulemisen erottaa aikaisemmin, tai arvata aikaisemmin, varsinkin goldeneilla voi joutua odottamaan sinne 7 viikkoon. 

Myös black-kuviot voivat alkaa kehittymään huomattavasti eri-ikäisenä. Kuvion muodotumisnopeuteen ja kokoon liittyykin tuntemattomat säätelygeenit. Yhdessä poikueessani oli 3 california poikasta. Ensimmäisellä tassunpohjat sinersivät jo syntymäpäivänä. Olin varma, että se on california. Toisella tassunpohjat sinersivät kolmenpäivän iässä ja kolmannella kuuden päivän iässä. Tämän jälkeen ne mustenivat muutamassa päivässä. Kaikista näistä kolmesta tuli californioita. Syntyessään sinertäväpigmenttisellä on aikuisena ylikuvoitunut naama ja myös kuviota selässä, mutta tällä marsulla on poikueen parhaan väriset tassut. Kahdella muulla poikasella, joilla jalkapohjat alkoivat tummenemaan myöhemmin, kuvio ei ole liian iso, mutta näillä marsuilla tassujen karvat eivät ole tummentuneet ainakaan vielä. Ikää nyt 7kk.

Tassunpohjien jälkeen poikasilla alkoi tummumaan korvien pigmentit ja nenän pigmentti samaan aikaan kuin tassunpohjat tummuivat lisää. Karvoissa alkaa näkymään muutoksia marsusta riippuen viiksikarvojen tyvissä n.3viikon ikäisenä (tässä voi olla isojakin eroja väristä riippuen), Omilla poikasillani huomasin viiksikarvojen tummumisen ajallisesti samassa järjestyksessä missä poikasilla alkoi tummumaan tassunpohjat. Aluksi viiksikarvoista vain 2mm oli muuttanut väriä. Seuraavaksi alkoi tummentumaan nenänpäänkarvat 5-6viikon iässä ja siitä kuvio alkaa sitten levenemään. 2-kuukauden iässä, muuallakin kuonossa alkaa näkymään erivärisiä karvoja. En vielä osaa sanoa, että milloin kuvio on lopullisesti kehittynyt. 7-kuukauden ikäisiltä marsuilta seurailen, että vieläkö tassukarvat tummenevat myöhemmin vai jääkö tassujen päällyskarvat aina perusvärin mukaisiksi. 3-kuukauden ikäisenä kuvio alkaa olemaan oikean mallinen ja oikeassa paikkaa, mutta vielä senkin jälkeen se voi jatkaa tummentumista ja voi vielä leventyä. Mutta kuten jo aikaisemmin todettu kuvioiden kehitys voi toisilta viedä pidemmän ajan kun toisilta ja voi olla, että jollakin poikasella näkee vasta 2kk ikäisenä, että sille tulee kuvio.

Californioiden näyttelyttäminen

Californiat kilpailevat tällä hetkellä uutena rotuna koe-standardi luokassa. Californialle hyvä näyttelyihin meno ikä riippuu kuvion kehittymisestä, kahden kuukauden ikäinen saa osallistua näyttelyyn, mutta sen kuvio voi olla niin pahasti kesken kehityksen, ettei sitä vielä kannata tuoda näytille. Tämä on ainakin minun mielipiteeni.

www.marsula.net